Wednesday, April 22, 2009

Pendapat

Berselisih Pendapat

aku sebenarnya hairan..selalunya org akan kata " aku lah yang betul" "ikut la aku"..bla bla bla..yang advance sikit ayat dia mcm ni " aku hairan la,org sll kata mereka sahaja betul..tak nak dengar pendapat org lain lansung,diorang tak tahu...aku la yang betul" huk eleh...semua mengaku diorang yang betul...aloo kawan..dajjal pun mengaku dia betul tau?sai baba pun kata dia betul...bush pun kata dia betul..abis tu sapa yang salah?

aku penah dengar satu firman ni(plus minus) : aku ciptakan manusia pelbagai kaum, pelbagai pendapat adalah utk mereka saling kenal mengenal..dan orang paling dekat padaKu adalah org yang bertaqwa
apa yang pasti...Allah dah kata dah...manusia ada pelbagai pendapat..aku kata bumi tu bulat, ko kata bumi tu bulat cuma bujur kat area tenggara..si karim plak kata bumi tu segi empat sbb dia tengok peta dunia segi empat...ah...itu tak penting, yang penting korang tahu bumi tu untuk ape, kepada siapa,siapa owner dan lain-lain

ini belum masuk bab ilmu lagi...fuhh, kalau bab ilmu..semua orang kata dia betul...sekolah dia the best..tempat dia terbaik..lagi best dari kacang cap tangan..ni pendapat aku...peduli la sekolah tu dinding batu ke papan ke plastik ke getah ke..itu hanya tempat kutip ilmu...kalau ko kata pengajian ko terbaik, paling bagus, sapa yang xpegi pengajian ko memang rugi..itu hanya pendapat tentang diri ko..macamana ko nak orang terima pendapat ko..ko kena terima pendapat orang lain dahulu...

ye la...dalam makhamah pun diorang bagi can 2 2 pihak bercakap..dengar pendapat 2 2...tp kat padang Masyar lain ar...mulut kena tutup..anggota badan je yang cakap...saper yg ada tabiat korek idung pastu makan atau suka bau kentut sendiri..baik korang rentikan tabiat tu sekarang...karang buat malu jer satu dunia dengar perangai buruk tu...aku pun berkata kecil dalam hati (aku pun kena berubah jd baik)

sejarah pengalaman aku...setiap kali aku jumpa org..org tu kata merekalah yang benar...itu aku tak heran la sbb even ayah pin tu pun kata dia benar..tapi yang buat aku sedih..aku tak diberi peluang utk meluahkan pendapat aku plak...diorang kata diorang betul...bila aku nak luah pendapat aku..diorang tak kasi...kata jangan menyampuk la..budak2 duduk diam la...pakcik dah belajar 50 tahun la(oi pakcik..beethoven tu buat lagu masa dia umur 5 tahun..muda-muda dah buat lagu twinkel-twinkel little star..aku pun mcm dia la gak..genius semulajadi...hahaha..kalau aku tak puji diri aku, sapa lg nak puji...ye x?kekeke) kadang2 rasa mcm nak bagi tendangan kaki kudung(dah kudung mcmana nak tendang) kat org2 yang pikir mcm tu..


aku kasi contoh paling sempoi...
si Jalis suka perempuan yang badan slim
si Sarip suka perempuan yang badan tinggi
bila kita tanya jalis dan sarip..perempuan mana yg paling cantiksampai kiamat la diorang gaduh tegakan pendapat diorang
padahal pendapat 2 2 tu betul..mcm aku plak..aku suka perempuan kaya...wahahahha kaya segala2nya..kaya agama, kaya ilmu, kaya pemikiran, kaya kasih sayang tetapi bukan sekaya roti..so bila jadi kes tu mcmana? diorang kena masing2 dengar pendapat..jalis hormati pandangan sarip..dan sebaliknya..kan aman damai..xde gaduh2, xde kutuk2 belakang, xde mengumpat2..kurang sikit dosa tu...

cuba bayangkan...ada berapa jenis nasi dalam dunia ni?mungkin aku suka makan nasi kandar..korang plak suka makan nasi lemak..ayam suka makan nasi basi...ko tak boleh kata nasi kandar tak sedap..benda tu sedap..cuma ko je rasa kurang sedap..
pada pandangan aku, sejauh mana pun bebeza pendapat, semuanya ada persamaan...mcm sarip dan jalis..dok bising yg tinggi tu lawa la, sliw la lawa..yang penting diorang suka perempuan..masih dalam tabii..kalau pasai mazhab plak..sentuh perempuan leh batal ayaq sembahyang atau x..yg penting nak sembahyang kena ada ayaq sembahyang..segala perbezaan pendapat, kita kena pandang sudut yang luas..jangan kecikkan...kalau kecikkan makin bercelaru la..adalah normal kalau kita berbeza pendapat..

aku tak leh halang org xsama pendapat ni cuma kita jangan taksub mengiakan pendapat kita atau taksub menidakkan pendapat dia..kalau dia tak leh terima tak pe, maksudnya taste die lain...kalau semua org sama pendapat..xyah la bermacam2 Nabi turun ke bumi..hantaq sorang dah la..

P/S: lepas ni bawak2 la hormati pandangan org walaupun dia kata dia tu berpendapat bahawa kambing gurun tu jelita

8 comments:

  1. kambing gurun tu jelita ??? huhu3

    ReplyDelete
  2. hmmmm... bagaimana dengan pendapatan aku ada dikira ke....

    ReplyDelete
  3. hmmm.. mungkin kambing gurun tu nama samaran seseorang yg jelita??

    cth: kucing pandai menulis.. kucing yg dimaksudkan mungkin merujuk pd en. kucing penulis blog ni..

    ReplyDelete
  4. Pendapat atok kita kena bayar cukai pendapatan jika layak

    ReplyDelete
  5. kah kah...betul la mungkin sebab sikap selalu mencari kesalahan orang lain .macam diri ni betul sangat banyak lagi yang kena belajar..nih.

    ReplyDelete
  6. cakap kat kambing tu kann..kambing tu..berenti jadi kambing

    ReplyDelete
  7. aku suka PAS tak suka BNS(bukan nama sebenar)hehe!

    ReplyDelete
  8. betul-betul buat ape nak bedebat last-last agama pon ntah kemana..sebagai umat islam masih ada tanggungjawab untuk disampaikan..supaya akhirat nanti x di tanya..

    ReplyDelete