Sunday, November 15, 2009

Kenapa??!!

sll gak org jumpa aku..bila ada masalah..kenapa?! ada ja problem, kenapa!! ada ja musibah, kenapa!! kenapa aku jd mcm ni, kenapa tuhan pilih aku, kenapa tak cari orang lain, kenapa dlm 8 bilion manusia dlm dunia ni(dan makin bertambah) aku gak terpilih eksiden dengan lori padahal ada berjuta2 kebarangkalian utk eksiden dengan benda lain..dan lain2 soalan yg sama waktu dan nada denganya

well..ada 2 cara nak jawap utk soalan ni..cara lembut dan cara kasar..

mcm biasa kalau cara lembut,leceh dan panjang..contoh : "ada hikmah disebaliknya, Allah sayang kat ko, tu yg dia kasi ko eksiden dengan lori..tanak ko merempit dah..kalo Allah kasi eksiden dengan bola, sok lusa ko rempit balik..kalo kasi eksiden sampai goal, tak sempat taubat..bla bla bla"

dan cara kasarnya yg selalunya pendek dan eat inside"dah ko tu hamba sukahati tuan ko la nak ko buat apa2 kat ko..ok la Dia bg ko jadi manusia, merasa nak bawa moto..kalau Dia bg ko jd siput babi lg teruk, sia sia je org anggap ko najis berat"

ramai org kerap sangat tanya kenapa..tp diorang lupa apa yg lg penting dari tanya kenapa..meh kasi contoh..korang sakit..pegi tanya dr. kenapa..dr cakap korang kena darah tinggi..pastu korang membebel kenapa la korang yg kena kencing manis, mcmana nak kerja la, apa la..sepatutnya, lepas tahu kenapa sakit tu..korang cari ubat la..mcm la enzim noni ni, leh ubat mcm2 penyakit..sila lawat www.nzimenoni.blogspot.com sori yer..td tu iklan penaja..orang dah taja..kena la aku promote..hahaha tp bahaya gak iklan banyak ni karang org menyampah plak..hahaha

jap nak baca balik dari 1st..pa tah aku tulis tadi.......

ha sambung balik..bila org ada masalah, problem..korang fikir positive..mcm Nabi cakap "bersangka baik lah kamu pada Allah" be hepi..kool je dengan problem..jangan fikir problem..korang fikir penyelesaian..insyaAllah Allah hantar penyelesaian kat korang..bukanya hantar pakai DHL atau Pos Laju tau..Allah hantar dengan bantuan2 yang halus, kengkawan tolong ke, durian runtuh ke, ape2 je la..time tu..korang rembat jer la..dan jangan lupa sll minta padaNya..mintak pun jangan mintak yg berunsur negatif..contoh "Ya Allah, selesaikan la hutang aku"..korang jangan guna perkataan hutang..daripada korang mintak selesai hutang, baik korang mintak banyak duit..aku nak banyak duit, aku nak duit..tu maksud aku unsur negatif..kalau tanak jalan jem..mintak nak jalan lancar..jangan mintak tanak jalan jem..sbb jem tu perkataan negatif..jem disini tak da kena mengena dengan jem nenas atau jem anggur..kalau ada kena mengena jugak, hanya roti boleh menyetelkanya..biskut kering pun boley..hahaha

bila korang mintak, aku brani kompom 90% peluang tu akan datang(kalau Allah tanak kasi aku tak leh buat apa yer)..dan time tu, korang punya peranan la nak buat..kalau peluang datang, korang dok diam mintak doa jugak..baik korang jadi batu nisan la..dok diam2 kat situ..ingat, hidup ini perjuangan..tak kisah la berjuang berebut awek ke, lari dalam guni ke janji berjuang..

jangan asyik duduk dalam perasaan kenapa..itu no 2..yang penting korang bergerak utk selesaikan masalah tu..cara pertama dengan mintak pada Nya..kita dah ada tuhan yg maha hebat, kaya raya, penyayang, pengasih dan macam2 lagi..kenapa kita tanak mintak?malas nak mengadap tikar sembahyang?xsemestinya mintak hanya dengan doa..awat, ingat Allah tu lemah ke, dengar kita mintak doa time sembahyang? anytime boss..korang mintak la time korang mkn ke, melabur ke, racing ke ape ke..mintak, kalau dekat boss korang tanak mintak..korang nak mintak kat sapa?hamba2 yang sama taraf dengan korang? atau makhluk lain yg lagi rendah darjat dari korang? sori ar, ape kelas raja mintak tolong kat rakyat jelata..tak sekufu beb..daripada korang dok puja menatang2 syirik mintak nombor, baik korang buat sembahyang istikarah mintak nombor..koman2 korang tak dapat dosa syirik..cuma dapat dosa berjudi, makan duit haram, minum duit haram, menggalakan maksiat..kalau tak dapat nombor dapat la panahan kilat satu...kalau kena panahan kilat ni kompom korang jd flash man..tp 2 second je la..pastu hangus..ahaha

kenapa kita tanak mintak tolong kat Tuan kita yg sayang sangat kat kita? eh, aku plak pakai ayat kenapa..aku nak korang fikir la..korang mintak lani pun boleh..aku nak kaya sekaya-kayanya..aku nak kaya, mewah, berharta..kalau dimakbulkan dapat la yer..cuma jangan putus asa meminta, lagi banyak korang minta, lagi tinggi peluang nak menang (mcm iklan power root plak)..lepas minta tu, peluang datang rebut la yer...dah rebut peluang berusaha la yer, korang buat apa2 pun kalau tak berusaha tak guna gak..hatta korang meniaga enzim noni bersungguh2 pun berguna gak..kalau pengusaha enzim yg dah berjaya tu baca blog ni..tulis la komen mcmana korang berjaya yer..haha iklan penutup la katakan

jadi, ubah cara fikir..jangan dok tanya kenapa, mintak jawapan..dari mintak jawapan baik mintak penyelesaian..dan yang penting..teruskan meminta padaNya..mintak je,bukan kena bayar pun..terus dan menerus mintak..kalau dengan tuhan pun korang tak yakin dengan sapa korang nak yakin?tak benda ni pun nak ajar balik..kata dah besor...(tp kadang2 terlebih besor pun masalah gak) haha

7 comments:

  1. bagus2... lagi bagus kalau kata 'aku kaya' dan aktifkan kekayaan itu. Caranya selalu sedekah, slumber bg duit kat kwn2 yg memerlukan... Xkesah duit hilang... dsbnya... kalau yg baru nak jadi kaya bleh tgk blog yg mr kucing bgtau td... http://nzimenoni.blogspot.com/search/label/PELUANG%20PERNIAGAAN%20-%20MARKETING%20PLAN

    ReplyDelete
  2. Hai Hai Salam Kenal ya
    Setuju... minta kepadanya...

    Salam

    ReplyDelete
  3. salam...

    kami di FAB akan keluarkan t-shirt yang akan promokan blog-blog yang membincangkan perkara dan isu yang sama...

    jadi, kami nak masukkan address blog saudara ke dalam design baju tersebut sekiranya saudara berminat...

    Jika Ya, kami akan masukkan address blog ini ke dalam design t-shirt itu yang akan di keluarkan dalam masa 2 minggu dari sekarang, insyallah.

    Jadi, kami meminta agar saudara dapat notiskan/promosikan t-shirt ini di laman blog saudara

    Apapun, ini adalah untuk 'awakening' dan public awareness.

    wassalam

    p/s: kalau ada yang berminat sila emailkan alamat blog kalian di hasellusiby@gmail.com

    ReplyDelete
  4. masalah tetap ada, kalau tak ada masalah susah juga, kan kita dewasa sebab kerana masalah. Mana ada hidup tidak ada masalah, ingat tu.

    ReplyDelete
  5. Kalau aku kaya...aku pegi kedai kete aku beli kedai kete

    ReplyDelete
  6. Ko Kaya ka Ko Susah ka, itu semua ujian daripada Allah.Jadi berlajarlah berbaik sangka dengan Allah.
    ex: ko berdoa supaya Ko dipelihara daripada bahaya, Allah kabulkan doa Ko dengan membuat moto Ko rosak, sebab nk elakkan musibah yang lebih besar jika Ko naik motokar Ko pada hari tu pasti akan terjadi kemalangan yang lebih buruk pada diri Ko tue. Wallahuaklam

    ReplyDelete
  7. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete