Friday, June 12, 2009

Buat bangsaku ( the beginning )

kepada yang racist2 tu..ni ada story baik punya...hanya utk org yang tak sedar diri..

Dalam sebuah majlis, seorang usahawan berbangsa Cina yang juga bergelar Tan Sri sedang ditemuramah oleh seorang wartawan. Duduk berdekatannya adalah 2 orang jurutera, anak beranak berketurunan India yang bekerja dengan syarikat Tan Sri tersebut. Berikut adalah perbualan mereka,Tan Sri: Kerajaan perlu bertindak adil dalam pengagihan kek ekonomi negara. Tidak boleh ada diskriminasi terhadap kaum bukan Melayu. Kontrak antara orang Melayu dan bukan Melayu mesti diberikan sama rata demi keadilan. Lagipun bangsa kami banyak menyumbang kepada kemajuan negara walaupun kami digelar sebagai kaum pendatang. Setelah bersusah payahsemenjak sebelum merdeka, maka wajarkah kami dinafikan hak sebagai warganegara. Orang Melayu perlu lebih berkompromi dengan kaum lain untuk maju. Liberalisasi perlu dilaksanakan dengan meluas dalam semua sektor demi mencapai kesamarataan antara kaum.

Wartawan: Tan Sri, boleh saya tahu sudah berapa lama 2 orang jurutera ini bekerja dengan Tan Sri?

Tan Sri: Oh... sudah lama. Praba ni dah bekerja dengan saya hampir 30 tahun sejak syarikat ni ditubuhkan lagi. Malah anaknya pun sekarang bekerja dengan saya lebih 10 tahun. Mereka ini adalah pekerja saya yang paling berdedikasi dan banyak menyumbang kepada kemajuan syarikat.

Wartawan: Kalau begitu, apa kata Tan Sri berikan sebahagian saham syarikat ni kepada mereka berdua. Lagipun mereka sudah lama bekerja dengan Tan Sri, malah banyak menyumbang kepada syarikat sepertimana kata Tan Sri tadi.

Tan Sri: Eh.. mana boleh! Ini syarikat saya. Lagipun saya dah bayar gaji yang mahal kepada mereka berdua dan saya tak pernah halang pun jika mereka nak kumpul harta. Mana boleh senang-senang saya nak bagi saham syarikat saya pada mereka.

Wartawan: Macam tu jugalah perasaan Melayu. Tanah ini asalnya milik orang Melayu. Milik raja-raja Melayu. Lepas tu orang bukan Melayu macam Tan Sri pulak nak mintak hak sama rata dengan alasan kerana telah banyak menyumbang.. Tan Sri rasa wajar atau tidak permintaan tu?

Tan Sri: ............ ......... ......... ......... ........

Kisah di atas merupakan sedutan daripada kisah benar yang berlaku dalam sebuah majlis perasmian kilang di Gemas, Negeri Sembilan.

full credit for www.isuhangat.blogspot.com

tanah aku, tempat aku..dah kasi muka naik atas kepala..jangan parang terbang datang lagi okay..

ni aku kasi puisi keramat Melayu..enjoy

Bangsa Melayu pernah kuat,
Buka tanah guna tulang empat kerat,
Masih sempat berbini empat,
Tongkat Ali jamu khasiat.

Bangsa Melayu pernah digentar,
Ular, harimau ditepuk tampar,
Kerisnya bisa, silatnya gempar,
Amuk Melayu, bumi bergegar.

Orang Melayu pernah gagah,
Berkaki ayam, hutan diredah,
Pernah cuba diganyang penjajah,
Melayu mengamuk, jihad sabilillah!!

Bangsa Melayu pernah berdaulat,
Terbilang merata, kesultanannya hebat,
Tujuh bangsa penjajah cuba menempat,
Dengan kudrat semua dihambat!!

Bangsa Melayu bangsa keramat,
Nabi (saw) pernah beri amanat,
Buat dakwah, nun di bumi berekat,
Di akhir masa, ramai wali hebat.

Bangsa Melayu bangsa hikmat,
Sejarah Melayu tertera riwayat,
Nabi (saw) pernah beri alamat,
Raja Melaka mendapat hidayat.

Bangsa Melayu tak makan saman,
Agama dijunjung zaman-berzaman,
Wali Melayu penuh kehebatan,
Karamah, barakah, jadi pakaian.

Bangsa Melayu penuh daulah,
Halusi sahaja kisah sejarah,
"Wa’ad" Melayu jangan disanggah,
Sanggah wa’ad, mendapat ‘tulah’.

Tanah Melayu pernah berekat,
Raja dan rakyat sentiasa muafakat,
Alim-ulamak mendapat tempat,
Bumi bertuah, terbilang sejagat.

Bumi Melayu pernah berekat,
Tempat tumpuan ulamak sejagat,
Madrasah & pondok merata tempat,
Menjana insan unggul dan hikmat.

Tanah Melayu intinya hebat,
Bumi zuriat Nabi, itulah kudrat,
Kesultanan Melayu hampir padat,
Pancaran Nabi (saw), penuh keramat.

Bumi Melayu pernah terbilang,
Sejarah rajanya penuh gemilang,
Turunan penjajah, entah mana menghilang,
Turunan Raja Melaka, tetap ditatang.

Melayu pernah berilmu dan berbudaya,
Beribu manuskripnya tersimpan merata,
Dikaji selidik sarjana sedunia,
Kalau sangsi, tanyalah Arkib Negara.

Bangsa Melayu halus seninya,
Hayati warisan persuratannya,
Syair seloka sungguh indahnya,
Pertukangan, sulaman, tiada taranya.

Berkurun Melayu junjung agama,
Adat dijaga bersama-sama,
Bangsa Melayu harum namanya,
Rahmat Allah dimana jua.

Bangsa Melayu usah alpa,
Warisan bangsa bukan sehari dua,
Pusaka Melayu enam kurun lamanya,
Menyimpan sejarah nenek moyang kita.

Orang Melayu usah goyah,
Propaganda bohong supaya kita melatah,
Ungkapan ‘Melayu lemah’ semata tohmah,
Strategi musuh menebar fitnah.

Sejarah Melayu sebenarnya hebat,
Namun dicemar Inggeris keparat,
Propaganda bohong itulah hakikat,
Namun Melayu termasuk jerat.

Jatidiri Melayu sebenarnya kuat,
Bangsa Melayu sebenarnya berdaulat,
Silap Melayu membuang adat,
Silap rajanya membuang muafakat.

Bukan baru musibah Melayu,
Telah bermula sekurun nan lalu,
Serangan musuhnya bertalu-talu,
Sehingga bangsa menjadi terkedu.

Melayu mula ditimpa musibah,
Pabila Inggeris datang menjajah,
Adat dibuang, agama disanggah,
Akhirnya Melayu, mendapat ‘tulah’

Sekian lama Melayu jadi sasaran,
Sejarah, jatidirinya jadi serangan,
Musuh luar dan musuh dalaman,
Mungkinkah tersirat suatu ramalan?

Melayu kini resah gelisah,
Namun jelas hakikat sejarah,
Mungkinkah tersirat, sebalik musibah,
Melayu pencetus kebangkitan ummah?

Ingatlah pesanan junjungan Rasulullah (saw),
Panji hitam dari timur, bumi karamah,
Bangsa Melayu usah menyerah,
Cari kekuatan dari sejarah.

Sejarah Melayu sebenarnya hebat,
Jatidiri Melayu sebenarnya kuat,
Bumi ahlul-bait itulah kudrat,
Umarak ulamak kuncinya terletak!

Laksamana Hang Tuah gagah orangnya,
Berguru, bertarikat, berisi dirinya,
Jangan perlekeh riwayat firasatnya
‘Takkan Melayu hilang didunia’!!

Sahabatku dan saudaraku...renungilah puisi ini..

23 comments:

  1. yeah perjuangan perjuangan... sikap melayu nih yang aku x setuju..kalau dah x suke..parking free pon nak disalahkan...lagi satu aku x stuju dengan adat sultan..ape special nye raja tuh?

    ReplyDelete
  2. bro..ko tahu x apa tu adat sultan?kalau ko tak tahu ko jangan sesuka suki xsetuju..

    ko kate sikap melayu mcm tu?bukan melayu je bro..kadazan,melanau,hindu, cina semua mcm tu..kalau dah tak suka..kasi apa pun tanak..

    ko tahu ke melayu tu ape?perangai sebenar melayu?kelebihan sebalik melayu? dan paling penting kenapa melayu?

    lagi baik aku kata aku hensem daripada aku dok cerita kat org lain aku ni huduh..ko paham betul2 maksud aku ni okay..

    ReplyDelete
  3. Kalau x da sultan lama dah semua tergadai hak melayu & islam.

    Cuma pemimpin2 Melayu hatta ulama' pun mudah dibeli..he3


    Zaimi

    ReplyDelete
  4. Haiyaa.. ini macam punye spesis pown ade gak la... buleh tanye pe speselnye raje.. itu la, mak anto gi skolh layan monteng kat shopping complex..

    ReplyDelete
  5. Jangan biarkan Tanah Melayu ni tergadai...

    aq bukan racist beb..
    aq cuma nak ingatkan je..
    orang India ada negara sendiri..negara India..
    orang Cina ada negara sendri...negara China..

    orang Melayu??
    Ini lah satu2nya bumi pusaka orang Melayu..

    takkan bumi ni pun korang nak rampas jugak..tamak!bersyukurlah apa yg korang dh dpat tu..

    bagi yg x taw apa speselnya Raja2 Melayu...mesti korang ni buta sejarah.. lepak kat shopping complex je.. gi skolah x mau..

    kebanyakan raja2 Melayu nilah yang mengasaskan sesebuah negeri tu..macam Sultan Perak yg pertama, Sultan Muzaffar Syah. Bagindalah yang mengasaskan negeri Perak..Sultan Terengganu pertama skali, Sultan Zainal Abidin I, bagindalah yang mengasaskan kerajaan Terengganu tu..dan banyak lagi contoh! kalau takde sultan2 ni...takde kerajaan yg sekarang ni! entah2 negeri tu pun xde!! banyak jasa2 sultan2 ni beb..

    Tulah, kene belajar sjarh btol2..
    orang tua2 kata..biar bodoh skit jgn pndai sikit..

    ini nasihat aq..ingat baik2..
    Inilah satu2nya bumi pusaka orang Melayu..takde bumi pusaka yg kedua atau ketiga..bertimbang rasalah sikit..

    ReplyDelete
  6. Bro Kucing, mhon copy paste yer perbualan wartwan tu..hehe

    -Asriq-

    ReplyDelete
  7. Aku cume x setuju sembah patik harap di ampon.sembah sembah sembah.Kita semua hamba ape anak anak?..Allah S.W.T ..Pandai.hamba Allah hamba Allah..S.W.T.(walaupon aku selalu serong )lepak kedai game..aku adalah hamba Allah S.W.T ni lah tahap paling susah nak dapt tau tak thap hamba..aku dapat time sekolah tadika ustazah aku aja. time tuh x berani nak fly lgi. ade yang berani kondem..bumi ini milik siapa anak-anak?Allah S.W.T .Tanah melayu ni.?err aku dh fly kt Pertama layan king of fighter dah tau dah jawpn. korang lah yang jawb.nak soalan subjek ke objek klau x aku nak bagi Abc.

    ReplyDelete
  8. x nak copy paste ke.?

    ReplyDelete
  9. Satu lagi aku x stuju adat bertunang ..rasanya boleh bincang..ianya hanya adat..Klau adat tuh bagus kenapa ada perkara-perkara yang x elok masih berlaku..korang x gersang ke tunang lama2.oo seleper jepon x de nafsu..bleh tahan pnye lah..suka hati la..Memang kambing tuh cantik..Mana lah tau korang manusia pilihan ada kekuatan nak lawan nafsu..sebelum kawin.watak utama lah kata kan stakat tunang tuh ape lah sangat btul tak ?.aku paling x setuju adat melayu sejarah melayu dah menipu kiter..tawaduk munkin x tercapai jika selalu kata orang bodoh..ckp jek la aku nih bodoh..(Allhamdullilah..free pahala.bru belajar nih)
    pk kn la bkan nak bg mkn cili..pk sama2.dakwah lembut pon blum tentu bleh berjaya..ini kan plak nak sakitkan hati..mungkin guna pedang je kot.

    ReplyDelete
  10. asal usul tanah melayu orang asli kn?hidup melayu..jangan me..layu jek.Assalamualaikum

    ReplyDelete
  11. silap2 asal usul penduduk tanah melayu..Tuh la ponteng jek bm kantoi..

    ReplyDelete
  12. amboi..banyaknyer post..tak tahu nak reply mana satu dulu..kekeke

    dakwah Inggeris jer tu yang ko kata "Me...layu"

    setiap org ada cara penyampaian dia sendiri..kalau semua org sama boring la hidup...kita tak boleh kata dia tak betul, dia salah..tapi kita boleh kata aku salah..nak dakwah anak sendiri pun tak bleh pakai lembut jer cik abg oi..kena garang jugak..nak pakai pedang kat anak gak ker?

    asal usul tanah melayu? aku suruh ko cari asal usul bangsa Melayu..kenapa dlm Melayu ada jawa, melanau,banjar, yunan dan lain2? ko tanya cikgu tusyen k..itu pun kalau diorang tahu ler..

    kalau ko tak suka cara aku berceloteh, ko buat ko punya blog..karang aku melawat.keke

    sahabat Nabi pun semua perangai tak sama..ada yang garang tahap infinty, saf tak lurus potong kaki ( rujuk sahabat Nabi)..ada yg bijaksana..ada yg pendiam..

    mintak tolong bro letak nama..senang aku nak tau..karang aku takut org pakai Anonymous menyamar jadi ko plak...

    aku ni nampak jer garang..tapi baik hati..kekeke jangan la takut letak nama...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum!!ape pon mintak maaf salam pon x bagi sblm ni ..btul la sudah lumrah manusia sentiasa berlainan pendapat.jalan terbaik mencari jalan kluar.ape pon tujuan tetap menuju kearah yang sama..sujud syukur kiblat yang sama btul tak?.x semua aku tak setuju kat blog nih..aku dah baca dah pasal melayu..kat blog kawan ko ke tok guru ko?..ntah la..ada citer pasal indigo..aku pon x berapa setuju dengan dia..tapi still melawat blog yang bagus jugak aku risau kalau kajian die lebih rujuk pada buku buku tulisan yahudi kt wiki.bkan sebab aku x lahir thun 90 aku x setuju. cuma risau ..Orang yahudi ada curi menu script islam.X hairan dorang boleh putar sejarah melayu.Sampai menyembah raja..nabi pon x suruh buat camtu kan? btul tak?Jadi kiter kena sama-sama pk ..bg aku kite kena ubah dari akar bagi aku la.Pasal dakwah aku dah cube cara lembut,cara kasar,kadang-kadang aku pon malas nak pk (lantak dorang lah nak jadi ape)aku nih cmane?bkan sebab terasa diri nih terlalu baik cuma aku plk yang kena maki hamun balik..gila short sesat mcm2 aa .jadi jalan terbaik lbih baik aku diam.Walaupon dorang setuju dgn kebenaran tapi mampu ke dorang tunduk?berapa lama dorang boleh tunduk?berapa seronoknya nafsu tuh..Psal tanah melayu
    kalau x diberi ke kaum lain pon apelah gunanya..kalau nama je negara islam tapi mengamalkan cara kehidupan barat..isi dah tak de.Dajjal x payah serang guna nuclear atau ular robot pancing hiburan jek negara terus tergadai atau berkerjasama dgn dorang dlam x sedar.Pasal adat tunang ape kata kita kahwinkan jek sbab dah takde beza orang berpakwe makwe dgan orang yang sudah bernikah.btul tak?maksud aku beza perbuatan.manusia memang x bleh lari dari lumrah.x kan x kawin kot.Pasal nama aku..hmm maaf sbab takut niat tuh jadi lain..paling bahaya bagi aku ialah klau x iklas..sampaikan ilmu kerana nama nak disebut-sebut.lps tu boleh riak..wah bagus lah ustaz tuh ada sarjana muda ..lain dari yang lain..aku adalah hamba Allah S.W.T yang baik datang dariNya yang x baik tuh la kelemahan aku.Belajar tampa guru..hmm aku masih belum boleh setuju blog kawan ko tuh.Pasl blog aku ..aku masih belum layak..cuma ada satu blog dlam permerhatian aku mungkin kiter boleh kaji sesama..siapa penulis blog tuh.taip kt google melayubuntu rasanya ia nak sampaikan benda yang lain..mungkin dakwah islam.Asslamualaikum ..!!

    ReplyDelete
  14. perghh...seperti biasa. kalau ada perbincnagan mengenai origin of malay dan semangat melayu..ada je kekonfiusan berlaku..ha3

    apa itu melayu? melayu dah lama tak de..tinggalnye skrg adalah gagasan melayu.

    asalnya melayu tidak di ketahui punca..tapi keadahnya, para bangsa2 utama dunia bercampur di tanah melayu yang kecik nih...

    lagi satu, ada pendapat sumatera sana adalah antara origin of malay tapi sayangnya, memang world of malay sumer dah bercampur baur genetiknya...

    maka jadilah gagasan melayu..tak de sapa lebih melayu dan lain2..tak de gunanya bergaduh sama bangsa atau bangsa len2..sebab genetik2 tu ada dlm diri setiap melayu...

    lagi di tanya pasal speselnya raja..
    raja skrg tak de speselnya cuma jadi guide of politcal semata2..
    kalau zaman dulu ada..barang kata barang jadi.
    daulat bukan mitos ya..
    cuma skrg ni, raja2 negeri bukan dari keturunan asal raja..keturunan ori dah jadi rakyat biasa.
    ramai yg dah tau cuma skrg menghormati raja2 skrg jek..kalu raja2 skrg wat silap..sowi to say lah, keturunan raja sebenar akan amok (ko tau amok tu hape? amok tu melayu je yang ada)..abis semua raja2 turun tahta...so, raja2 skrg, please jgn sakiti hati rakyat..raja sebenar ada di kalangan rakyat..

    ReplyDelete
  15. Terimas kasih atas info nya dong..mohon disedut ilmu nya..hehe gurau jek jangan marah.akhirnya turun padang..gak.maaf orang melayu je ke ade?tetiba ter pk negara seberang.gi mana ni om.mohan di jelasin satu lagi di E may, vao day coi co con nho nay ngon lam ntah la aku pon x paham .itu di thailand .dorang x de ke?amok err betul mau tau nih..hmm.wah..hebat-hebat blog korang ek?cemana la bleh ter pk sampai tahap nih.. InshAllah gue akan selalu lawat..lumayan maklumat lo.Ia yang penting bersatu..teruskan perjuangan korang..nasihat aku akhir zaman ni kebenaran memang susah nak ditegakkan .jadi memang ramai kaki kondem..termasuk la aku hehe maaf yer..bkan x setuju ,masih belum boleh setuju,ilmu. ni kurang lgi.harus mengaji lagi.nih..ok.Assalamualaikum

    ReplyDelete
  16. isteri mengidam makan nangka pon di bunuh.tuh belum singapore di landa todak lagi tuh.Yang bijak genius no 1 di bunuh ,yang tinggal sume..hmm layu..jadi cemana ni bro ?..silap diri sdri gak yang pegi pilih pemimpin camtuh ..bwt peh.Jadi tahun depan kiter terai pemimpin lain plak.amacam bagi la peluang 1thn 2 jek klau camtuh gak baru la kite together-gether pilih yang dah sedia ade nih hhehe..aku tau blog ni memang nt kt bulan hijau tuh.cuma dacing tuh aku rasa dah senget sangat..kalu ok pon tak ramai..walau cemane pon dorang dah puas bagi la pluang plak..ok ape pon harap x de la masjid warna hijau 1 biru 1 pada hal jarak cuma seberang jalan jek.1 masjid cukup kn.

    ReplyDelete
  17. kekeke...pasal indigo tu..dia cuma sahabat..bukan tok guru...

    pasal pendapat..aku ada tulis kat post pendapat korang rujuk la yek..aku tahu ramai org bawak pendapat masing2..aku tak mintak korang semua percaya@setuju dengan apa yg aku tulis..aku tulis pendapat aku je..

    bila kita pernah tengok 5 jenis binatang je..kita tak boleh kata hanya ada 5 jenis kat dunia ni..setiap org ada habuan masing2..ada lebih ada kurang..dan yang pasti semua saling memerlukan..

    ReplyDelete
  18. kepada Hamba Allah..

    sebenarnya aku lagi suka kalau ada org bangkang aku..sbb masa kita berdebat, time tu ilmu akan berkembang..

    kalau korang ada papa nak cakap kat aku, komen bukan romance, korang add aku kat YM lupa_lagi23@yahoo.com

    erm, mcmana kami dapat idea ni semua? kami dapat dari kajian, bertanya, merantau dan lain2..bukan dapat dari buku doremon..hehehe

    ReplyDelete
  19. salah seorang hamba AllahJune 17, 2009 at 9:41 AM

    ia tujuan sebenar bkan nak bedebat skadar kongsi pendapat..untuk menang jauh skali.yang penting dapat sampaikan ..hanya melaksana tanggungjawab.. IsyAllah.Jika dipilih untuk merantau aku juga nak merantau mencari ilmu , .Jarang jumpe anak-anak muda ber pk macam nih.aku pon masih muda mentah lagi,kawin pon belum hehe,masalah di kl om mana bisa ada pacar yang mau kawin trus tampa berpacaran dulu..dituduhnya ngak skolah,rakus ngak sabar..sabor jo la.gurau jek.bkan ape panas tengok surat khabar metro tajuk bukan main setiap hari.Jadi ni jek cadangan aku bleh bagi untuk elak perkara-perkara yang x ok tuh berlaku..kawin terus x yah pacaran haha pastuh bayar zakat baru lah seimbang dacing tuh yang miskin rajin pon terbela !tapi kite dah terikut adat
    (bkan ikut sistem kehidupan islam yang indah ni he!)dan cara hidup barat..susah sket.Tp kalau kite x mulakan sapa lagi nak mulakan dn buat ape kite beri peringatan sedangkan kite sdri x lakukan.jangan simpan lama-lama nanti bleh amok heheh..Dgn ubah pemikiran masyarakat melayu.Kalau ikut kan hati la bkan nak ubah pemikiran jek..ubah cara hidup,sistem matawang kehakiman,pendidikan,operating sistem,baju seluar hehe gurau jek.jangan marah aa.ok

    ReplyDelete
  20. salah seorang hamba AllahJune 17, 2009 at 9:43 AM

    dan ubah perangai aku yang ntah hape-hape nih.he

    ReplyDelete